Kazoo, digitale methode muziek

Het Koninklijk Concertgebouw brengt muziekonderwijs terug in het klaslokaal van de basisschool. Samen met Blink, een jonge uitgeverij met een passie voor kinderen en onderwijs, ontwikkelt Het Concertgebouw een digitale muziekmethode, Kazoo.


Eerste lessen door Tania Kross

Afgelopen donderdag 23 juni gaf Tania Kross de eerste Kazooles op basisschool De Triangel in Amstelveen. Kazoo brengt artiesten waaronder DJ Martin Garrix, Marco Borsato en Tania Kross digitaal de klas in. De topartiesten werkten mee aan de totstandkoming van de lessen.

Ook internationaal is Kazoo opgevallen: buitenlandse partijen toonden al interesse en Blink ontving afgelopen donderdag ook de prestigieuze Comenius Award voor Kazoo in Berlijn; een prijs voor concepten die uitblinken op het gebied van didactiek en ICT.

 

Muziekonderwijs op de basisschool

Het Koninklijk Concertgebouw brengt muziekonderwijs terug in het klaslokaal van de basisschool. Samen met Blink, een jonge uitgeverij met een passie voor kinderen en onderwijs, ontwikkelt Het Concertgebouw een digitale methode, Kazoo. Met deze nieuwe methode kunnen docenten én leerlingen op eigentijdse wijze aan de slag met muziekonderwijs. Kazoo moet garanderen dat leerlingen gedurende tenminste acht aaneengesloten jaren weer wekelijks muziekles krijgen.

Aanleiding

De aanleiding voor de ontwikkeling van een digitale leerlijn is dat het muziekonderwijs op basisscholen de laatste tien jaar steeds verder in de knel is geraakt. Oorzaak hiervan ligt in de afname van beschikbare- en eigentijdse leermiddelen, verzwaarde eisen op het gebied van taal en rekenen, en een sterke vermindering van het aantal vakleerkrachten. Ook op de Pabo bestaat al jaren nauwelijks nog aandacht voor muziekonderwijs.
De methode wordt door Het Concertgebouw en Blink zo ontwikkeld dat leerkrachten met relatief weinig voorbereidingstijd kinderen enthousiast kunnen maken voor muziek. Het wordt een doorlopend programma voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

Vanaf  januari 2016 is het mogelijk om de proeflessen voor groep 7/8 en 3/4 aan te vragen en uit te proberen.  Vanaf schooljaar 2016/2017 kunnen scholen aan de slag met de lessen voor groep 5/6.

Waarom Kazoo?

Aan de ontwikkeling van Kazoo werken tientallen partnerscholen. mee. De thema’s voor alle leerjaren hebben een breed aanbod met o.a. liedjes (met inzing-juf), muzieknotatie, mini-documentaires, muziekgeschiedenis,
filmpjes en opdrachten.

• Van popmuziek, Dance en wereldmuziek tot jazz, blues en klassiek
• Gemaakt met topartiesten en musici als DJ Martin Garrix en operazangeresTania Kross
• Inclusief Kazoo Muziekstudio: zelf componeren op school en thuis
• Zorgt voor plezier en teamgevoel in de klas
• Weinig voorbereidingstijd en maximaal gebruiksgemak voor iedere leerkracht
• Stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling
• Aansluitend op het recente SLO Leerplankader kunstzinnige oriëntatie
• €2,50 per leerling per jaar

Private fondsen

Kazoo, de Digitale Leerlijn Muziek wordt geheel gefinancierd door private fondsen waaronder het Gieskes-Strijbis Fonds, VSBfonds, Fonds 21, VandenEnde Foundation, de Freek en Hella de Jonge Stichting en via het Prins Bernhard Cultuur Fonds het Prinsenhaven Fonds, het Bredius Fonds, het Sayers Fonds, het Willem Gehrels Muziek Fonds en het Fonds Henri Fock, naast het eigen Concertgebouw Fonds en Blink.
Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft belangeloos geadviseerd bij de totstandkoming van de samenwerking tussen Het Concertgebouw en Blink.

 

Kazoo in de klas